دکتر حسین رزمجو
الف ) از تولد تا پایان تحصیلات متوسطه :
در سال 1311 در خانواده ای ارداتمند به اهل بيت پیامبر صلی الله عليه وآله وسلم در مشهد مقدس متولد شدم . تحصیلات ابتدايي و متوسطه را درمدارس «شرافت»و« عاملی » و « فردوسی » به پایان رساندم و در سال 1329 دیپلم طبیعی گرفتم و چون شاگرد با استعدادی بودم ، ابتدا قصدداشتم در رشته پزشکی ادامه تحصیل بدهم اما چون کالبد شکافی مردگان معمولآ جزو برنامه درسهای مقدماتی این رشته بود، نامه ای به مرحوم آية الله العظمی بروجردی (ره) که مقلد ایشان بودم نوشتم و کسب تکلیف کردم و پس از پاسخ ایشان ، بنا به احتیاط ، از تحصیل طب چشم پوشیدم و به دلیل علاقه ام به ادبیات ، یک دیپلم ادبی هم گرفتم ودر سال 1335 ، که دانشگاه ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد افتتاح شد ، اولین نفری بودم که در آن رشته ثبت نام کردم و در سال 1337 به اخذ لیسانس نایل شدم .
در پاسخ سئوال شما که آیا علوم قديمه و دینی هم تحصیل کرده ام ؟ باید بگویم : من تاکنون در هیچ کدام از حوزه های علوم دینی به صورت رسمی طلبگی نکرده ام و افتخار پوشیدن لباس مقدس روحانیت را هم نداشته ام ؛ ولی قبل از تحصیلات دوره فوق لیسانس ، به منظور تقویت اطلاعاتم درزمینه صرف و نحو ادبیات عرب ، حدود سه سال نزد بعضی از استادان حوزه علمیه مشهد ،بویژه حجة الاسلام حجت هاشمی خراسانی – به خواندن کتابهای :جامع المقدمات ، سیوطی ، مغنی و بخشهایي از مطول و معلقات سبعه پرداختم .
علاوه بر اينها به دلیل ارتباط و مجالستهایم با شخصیت هايي چون استاد «محمد تقی شریعتی مزینانی» و« استاد شهیدعلامه مرتضی مطهری»، عارف بزرگوار حاج میرزا جوادآقا تهرانی (ره)» استاد فرزانه « محمد رضا حکیمی»و «جناب آية الله سید علی خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامي ايران » بهره های معنوی ودینی فراوانی از این بزرگواران برده ام که خدای را به خاطر آن سپاسگزارم .
و در باره آین سئوال که پرسیده اید بهترین معلم ومربی ام در دوران تحصیلاتم چه کسی بوده است ؟ با جرات می توانم بگویم که این معلم ، مرحوم استاد محمد تقی شریعتی مزینانی است . بزرگ مردی که با شور ودرد آگاهی و فرزانگی و با قداستی زاهدانه و عارفانه لوای رهبری نسل جوان رادردبیرستان و بیرون از آن به دوش می کشید .ایشان در آن سال ها دبیر دینی ما بودند و به دلیل ویژگی هايي که داشتند ، نوعی ترس آمیخته به احترام و شیفتگی در ما نسبت به خود ایجاد کرده بودند . و به خصوص که حافظه قوی و نیرومندشان سرشار از آیات و احادیث و معارف الهی بود و در آن دوران سیاه ستم شاهی ، که دین ستیزی وجهه همت حکومت ها و احزاب چپگرای زمان بود ، وجود شان در حفظ ایمان جوانان بسیار مغتنم و کارساز بود.
.از آن جا که شرح سجایا و مکارم اخلاقی آن عزیز را بنده در بعضی از مقاله ها بویژه در کتاب «استاد وفرزند وبرومند او » نوشه ام تکرار آنها را در اینجا لازم نمی دانم .به هر حال می توانم اذعان کنم بخش مهمی از دین باوریم را به آن معلم زنده یاد مدیونم که شهد عشق به خدا و مقدسات مذهبی را به کام جانم چشاند و مرا مشتاق قرآن و نهج البلاغه ام کرد . خداوند روحش را غریق دریای رحمت خود گرداند ،بمنه و کرمه ..
ب) استخدام در آموزش وپرورش ، همراه با ادامه تحصیلات دانشگاهی در دانشگاه تهران :
بعد ازگرفتن لیسانس چون به شغل شریف معلمی ، علاقه داشتم به استخدام آموزش و پرورش در آمدم و دو سال در دبیرستان « فیوضات» ، « آقا بزرگ » و« شاهدخت» مشهد تدریس کردم تا این که در سال 1340 ش برای تدریس در مراکز تربیت معلم مشهد دعوت شدم و تقریبآ سیزده سال در تعلیم وتربیت معلمان جوان خراسان سهمی داشتم. در سال 1353 ، به دلایلی ناچار به هجرت از مشهد شدم و ضمن تدریس در دوره تربیت معلمیکساله تهران تحصیلات را هم در دانشگاه تهران ادامه دادم و در هر دو دوره فوق لیسا نس و دکترا شاگرد اول شدم . دوره دکتری را در سال 1357 به پایان رساندم و یک سال بعددر خرداد سال 1358 ، از رساله ام با عنوان: « انسان آرمانی کامل در ادبیات حماسی و عرفانی فارسی» دفاع کردم که با نمره ممتاز پذیرفته شد. و بعدآ توسط انتشارات امیر کبیر تهران به چاپ رسید .
به طور کلی حدود بیست سال از سابقه خدمتم را در آموزش و پرورش گذارنده ام ، دو سال در دبیرستان و هجده سال در مراکز تربیت معلم مشهد وتهران تدریس کرده ام . درمهر ماه سال 1358 به پیشنهاد جمعی از فرهنگیان خراسان و تائید شورای انقلاب و موافقت شهید محمد علی رجایی (ره) که در آن زمان سر پرستی وزارت آموزش و پرورش را بر عهده داشت ، به مدِیرِیت کل آموزش و پرورش استان خراسان منصوب شدم و مدت یکسال تا مهر ماه سال بعد(59 13) دراین سمت انجام وظیفه کردم.
ج)اشتغال دردانشگاه و کمیسیون ملی يونسکودرایران :
از مهر ماه سال 1359 به دانشگاه فردوسی مشهد منتقل شدم و ابتدا با کمیته علوم انسانی جهاد دانشگاهی همکاری می کردم تا در اواخر سال 1360 به عضویت هیئت علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دکتر علی شریعتی دانشگاه مشهد در آمدم و به تدریس و تحقیق مشغول شدم . از اسفند ماه سال 1362 تا شهریور 1364 مسئولیت کمسیون ملی یونسکو در ایران را ازسوی وزارت فرهنگ و آموزش عالی به عهده داشتم . و این سر آغازی برای سفرهای علمی و تحقیقاتیم بودبه کشورهای ترکیه ، سوریه ، تایلند ، چین ، ژاپن ، هند ، فلیپین و فرانسه مسافرت کردم. وبا شرکت در کنگره بین المللی:« سر دبیران مجله پیام یونسکو منعقد در پاریس» و « کنگره دبیران کل کمیسیون های ملی یونسکو در آسیا و اقیانوسیه » در مانیل ،اولی در خردادودومی در آذر ماه سال 1363 انجام شد دو سخنرانی باعناوین : « وظیفه نویسندگان متعهد در جهان امروز» و « گرفتاری های فرهنگی منطقه آسیا واقیانوسیه و نقش یونسکودررفع آنها » به زبان فرانسه ایراد کردم که ترجمه فارسی آنها در شماره های خرداد و بهمن همان سال مجله پیام یونسکو در ایران منتشر شده است . در آذر ماه سال 1363« کنگره بزرگداشت هشتصدمین سال تولد سعدی » رادر دانشگاه شیراز سر پرستی کردم که مجموعه مقالات آن با مقدمه ای از من در سه جلد به نام « ذکر جمیل سعدی» درسال1364 به همت وزارت ارشاداسلامی منتشر شده است .
در اسفند سال 1364 هم «کنگره جهانی بررسی آثار و آرای ابو حامد محمد غزالی » را هم در دانشگاه تهران برگزار و سرپرستی کردم .
پس از استعفا از کمیسیون ملی یونسکو، که به واسطه بیماری طولانی شش ماهه و چند عمل جراحی که در مورد من انجام گرفت به دانشگاه فردوسی مشهد مراجعت کردمم و از آن زمان به تدریس و تحقیق مشغول هستم و نحوه عملم به نحوی بوده که با یاری خدا درسال 1378 به عنوان استاد نمونه دانشگاه فردوسی برگزیده شدم .
پس از انقلاب اسلامی در حدود 70 کنگره داخلی و خارجی شرکت کرده ام و در همه آنها سخنرانی داشته ام و این سخنرا نیها تا کنون کلا طبع و نشر شده است .جمله مسافرتهای من – بجز سفر های زیارتی حج ( دو مرتبه حج تمتع و سه بار عمره مفرده) وسوریه و عتبات عالیات شامل سفر به بیش از سی کشور آسیایی ، اروپایی ، آفریقاِِیی و کانادا می شود . آخرين سفر علمی و تحقیقاتیم در اسفند ماه 1379 به سودان بود که برای شرکت در کنگره ای که جهت بزرگداشت مولانا جلال الدین محمد مولوی در انجا برگزار شد ، از سوی سازمان ارتباطات اسلامی عازم خارطوم شدم و سخنرانی در باره عرفان و تصوف از دیدگاه مولوی به زبان عربی ایراد کردم .
غیر ازسخنرانیها یی که بدانها اشاره شد، از این استاد گرانقدر ؛ تا كنون 250 مقاله علمی و پزوهشی در مجلات داخل و خارج چاپ،و بيش از چهل اثر نیز به طبع رسیده است.
تازه ترین آثار استاد رزمجو:
الف: کتاب «یادمان؛ سه گل پرپر از باغ دل غمگینم، مریم و نسترن و نسرینم ؛ رساله ای است در باره ی حقیقت مرگ و یادمان رحلت فرزندانش ، که در تیرماه 1394 از سوی انتشارات قاف مشهدالرضا منتشر شده است.
ب: کتاب « امام موسی صدر و دیدگاههای او در باره دکتر علی شریعتی؛ که در زمستان 1393 توسط انتشارات قاف مشهد الرضا (ع) به چاپ رسیده است.
ج: کتاب «جامعه کبیره؛ دنیای آرمانی امامت در تشیع علوی یا امامشناسی از دیدگاه و به قلم امام دهم شیعیان اثنیعشری حضرت امام علیالنقی الهادی(ع)» مهرماه 1392 از سوی انتشارات قاف مشهدالرضا منتشر شد.
آری ! آن چه در مصاحبه حاضر با تلخیص از آن ها استفاده شده تنها اشاره ای است به خدمات علمی و فرهنگی استاد رزمجو که بیش از هفتاد است که قلم در دست گرفته و در قلمرو فرهنگ و ادبیات فارسی و نشر معارف دینی و اسلامی قلم می زند .
شایان ذکر است کارنامه ی درخشان این استاد عالیقدر بیش از دوسال است که در حال گردآوری و تدوین است و تا کنون پانزده فصل آن در حدود 600 صفحه در قطع رحلی A4 تدوین و حروفچینی شده است.
با توجه به این که چند روزی است (از 16 /4 /1394)حضرت استاد در بیمارستان بستری هستند ، برای این استاد فرزانه آرزوی صحت و سلامت و عافیت دارم.
منابع:
برگرفته از مصاحبه استاد با فصلنامه پيک دانشگاه فردوسی مشهد شماره 46 – فروردین و اردیبهشت ماه 1382، لازم به ذکر است که شرح تفصیلی زندگی علمی و فرهنگی استاد در کتابهای مشاهیر یزد چاپ 1382 ج اول ص 622 و چهر ه های ماندگار ، کتاب نخست ، تهران 1382 ص 134 تا137 و شماره های هفتم سال هشتم ماهنامه کیهان فرهنگی – دیماه سال 1370 و ماهننامه فرهنگی رشد معلم شماره 8 سال هجدهم – اردیبهشت ماه 1379 .
سایر آثار دکتر رزمجو:
1- 777 مروراید حکمت و معرفت، سرود و تصنیف : دکتر حسین رزمجو ، ناشر : انتشارات قاف مشهد الرضا (ع) 1389 .
2- در سایه سار نیایش
دعاهای مخصوص روزهای هفته؛ شامل: متن عربی و ترجمه فارسی منثور و منظوم آنها
با مقدمه ای در این که عرفان ناب را در قرآن و نیایشهای اسلامی باید جستجو کرد؛ ترجمه، سروده و تصنیف:
دکتر حسین رزمجو – استاد دانشگاه فردوسی مشهد – ناشر: انتشارات قاف (مشهد الرضا(ع)نوبت چاپ اول : ۱۳۹۱
3- دعای کمیل – نیایش عارفانه امام علی(ع) – ویژه شبهای جمعه و شبانگاه نیمه شعبان – با ترجمه منثور و منظوم فارسی چاپ مشهد، تابستان ۱۳۹۱ ش. ناشر: انتشارات قاف.
4- معراج – از خلوت مهتاب شبی در حرم دوست – چاپ مشهد ۱۳۸۵ ش، از انتشارات قاف مشهدالرضا(ع)
5- چرا هوادار دکتر شریعتی شده ام ؟- دکتر حسین رزمجو ، ناشر : انتشارات قاف مشهد الرضا (ع)
6- سفری به مسکو و سن پطرزبورگ- دکتر حسین رزمجو و علی باقرزاده
مهدی قربانی«انیس الکتاب»
تیرماه 1394.