ستایش خداوندی را که علم صفت ذات اوست و تعلیم را بعد از خلقت و آفرینش ، فعل خود شمرده[1]، و برای عالمان جایگاهی رفیع مقرر فرموده است[2] ؛ و درود بیکران بر آگاه¬ترین خلق خدا ، شهر علم[3] ، حضرت رسول مکرم اسلام صلی الله علیه و آله و سلم ، که آموختن را بدون مرز مکانی و زمانی ترغیب نمودند[4] ؛ و سلام بی شمار بر اهل بیت عصمت علیهم السلام ، که به مدال الهی راسخان در علم ( نفوذ کنندگان در دانش ) مزین هستند[5] ؛ و لعن و نیستی بر جاهلان علم گریز و عالم ستیز از ابتدا تا انتها .
از آنجا که واژه علم و عالم ( همانند واژگان حریت و آزادگی ، جوان و جوانمردی ، عزت و ذلت ، هنر و هنرمند و …) دستاویز برخی نااهلان و شاید دشمنان تزویرگر ، برای رسیدن به اهداف شوم و باطل قرار گرفته ( و لذا بعضی جاهلان ، عالم قلمداد گشته و گاه از آنان الگو سازی شده است ) پرداختن به تبیین این واژه و معرفی دارندگان ویژگی کاری بجا و بلکه ضرورتست ؛ و چون انگیزه این نگارش شناساندن هر چند مختصر یک عالم فرزانه ، آموزش دیده و آموزگار است به منظور تعریف گوشه ای از معنای علم ، به کلامی نورانی ، از گفتار دروازه علم نبی ، حضرت مولا علی علیه السلام[6] بسنده می شود ، سئل أمیرالمؤمنین علیه السلام : عن العلم ؟ فقال علیه السلام : أربع کلمات ؛ أن تعبد الله بقدر حاجتک إلیه ، و أن تعصیه بقدر صبرک علی النار ، و أن تعمل لدنیاک بقدر عمرک فیها ، و أن تعمل لآخرتک بقدر بقائک فیها[7] . ترجمه حدیث (به نظم دوست عزیز ، حاج آقای راجی) .
شد سؤال از علم ، نزد بوتراب گفت مولا علم دارد چار باب
باشد اول بندگی لایزال تا بقدر حاجتت در آن جناب
ثانیا عصیان او تا حد صبر بر عتاب و بر عقاب و بر عذاب
ثالثا از بهر دنیای دَنِیّ هم عنان عُمر باید زد رکاب
رابعا از بهر آن دار البقاء هم بقدر عمر آنجا کن ثواب
خود بگو ای مدعی علم و عقل حد خوردن حد شهوت حد خواب
بر پژوهشگر در آثار معادن دانش و عالمان کامل ، ائمه اطهار علیهم السلام به خوبی روشن است ، علمی که آموختنش بر همگان لازم ، و بر زن و مرد فرض گشته ، همانا معرفت به خدا و اولیائش و قیامت (اصول دین) آشنایی با احکام الهی و دستورات أنبیائش (فروع دین) و شناخت روش صحیح برخورد با اطرافیان و افراد جامعه (اخلاق) است ، که خود فرمودند : « بالعلم یعرف الله و یوحد ، به توصل الأرحام ، به یعرف الحلال و الحرام و ….[8] » . البته آموزش در تمام رشته¬های مفید و سالم ، با رعایت ضوابط مطلوب بوده «هل یستوی الذین یعلمون و الذین لا یعلمون[9] » و امید هر مسلمانی آن است که در تمام فنون مثبت ، بهترین¬های جهان از دوستان اهل بیت علیهم السلام باشد .
شرح حال حاج شیخ غلامرضا فرحناکی مقدم فرزند : محمّد –تولد 1314 خورشیدی
و اما شخصیت مورد نظر حضرت حجة¬الإسلام و المسلمین حاج شیخ غلامرضا فرحناکی مقدم (معروف به حاج آقای فرحناکی) در سال 1314 هجری شمسی در دیار پاک¬مردان ، طبس گلشن ، در خانه ای محقّر , پشت مسجد خیابان ( حاج آقای نمائی ) در خانواده ای وارسته و متّقی چشم به جهان گشودند . پدر مکرّم ایشان ” استاد محمّد ” از شناخته شدگان به وَرع بودند , گرچه از نظر سواد مرسوم بهره¬ای نداشتند ولی در جهت التزام به دستورات دین , به ویژه شرکت نماز جماعت و رعایت حقّ الناس توفیق زیادی داشتند .
حاج آقا معصومی [10] نقل کردند : یکی از روزها که مرحوم استاد محمّد ، مشغول لگد کردن گِل و آماده سازی آن بودند ، شخصی ایشان را صدا زد : بیائید که کارتان دارم . گفتند : الآن وقت کاریست که به عهده گرفته ام ( ساعت کاری است ) ، اگر می شود شما کارتان را بگوئید من می شنوم ، و اگر لازم است کار را تعطیل کنم و از محل گل بیرون بیایم , بعداً بیائید . آری این همان کسب حلالی است که نُه بخش از دَه جزء عبادت شمرده شده است [11] و یکی از آثار و برکات آن در دنیا , فرزندان صالح و مفید است .
باری ” آقا غلامرضا حدود هفت , هشت سالگی به مکتب رفته ، رشد جسمی را با تغذیه جان از کلام روحفزای حق همراه ساختند ، و به علاقه درونی در 14 سالگی پا به حوزه علمیه طبس ( حسینیه خان ) گذاشته و از محضر اساتید آن سامان ، همچون مرحوم حاج شیخ محمد علی مدرس و آیه اللة شیخ ابراهیم مجتهد نجفی و … کسب فیض نمودند و از باب « زکاة العلم نشره[12]» به جهت دقت در آموختن کتب درسی ، از همان أوائل تحصیل ، تدریس را نیز آغاز کردند .
پس از اتمام ادبیات ( سال 1333 هـ. . ش تقریباً ) شیخ غلامرضا عازم حوزه کهن و پربار مشهد الرضا علیه السلام گشته ، و با سکونت در مدرسه علمیه سلیمان خان تحصیل را با جدیّت تمام ، در عُسرت و غُربت ادامه دادند ؛ و دروس حوزوی تا خارج را از محضر اساتید مُبرّز فن مانند حضرات آقا میرزا احمد مدرس ( شرح لمعه ) ، آقا سید محمود علوی ، حاج شیخ هاشم قزوینی ، آیة الله قمی ( رسائل و مکاسب ) ، حاج آقا سید محمد مددی ( کفایه الإصول ) و… بهره گرفته و در پایان دوره تحصیل ، مباحث خارج را از خرمن إفاضات استاد صمدانی حضرت آیة الله العظمی میلانی خوشه چیدند .
اشتیاق حجة الاسلام شیخ غلامرضا به ارشاد خلق به سوی خالق و اولیاء و دینش باعث شد از همان اول جوانی در هر موقعیت مناسبی بار سفر بسته ، به مناطق مختلف کشور ، دور و نزدیک و اکثراً جلگه عشق آباد طبس ، و اطراف زرند کرمان و درگز تشریف برده ، و به نشر معارف و احکام اسلام عزیز بپردازند .
خاطرات تلخ و شیرین و سازنده آن سفرها ، بسیار شنیدنی و آموزنده است . این سعی بلیغ در تبلیغ منحصر به سفر تبلیغی و منبر نبود ، بلکه در هر مکان و زمانی که اندک فرصتی پیدا می شد ” حتی در اتومبیل ، دید و بازدید و نشستهای دو نفری ” آن را غنیمت شمرده با بیان آیه ، حدیث ، قطعه تاریخی و طرح مسئله فقهی حضّار را مستفیض فرموده و می فرمایند ؛ و از توصیه های ایشان به طلاب بر انجام این وظیفه مهم اینست که : اگر مردم نیایند ما باید به دنبالشان برویم چرا که … « طَبیب دَوّار بطبِّه[13] » و حقیقةً این نحوه تفکر و کار از نیازهای فوری حوزویان ، به ویژه در وضع کنونی جامعه است که بعد از تلاش پیگیر در فراگیری علوم دینی ، پدرانه به سراغ أیتام آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم [14] رفته و آنان را که خوابند ، بیدار ؛ و آنان را که ناآگاهند ، آگاه سازند ؛ و آنان که گرفتار موجهای سنگین شبهات و انحرافات اعتقادی ، اخلاقی و عملی شدند ، نجات دهند که دشمنان به مقتضای دشمنی ، بسیار فعالند ؛ آن هم خیلی حساب شده !! .
حجة الإسلام حاج آقای فرحناکی حدود سال 1351 هـ ش از طرف مرجع عالیقدر آیة الله العظمی میلانی ، جهت انجام وظیفه ، به امامت جماعت مسجد و حسینیه مرکزی گلشهر ( قلعه کهنه ) منصوب شدند ، که در آن زمان فاصله خوبی با شهر داشت ؛ و علاوه بر اقامه نماز و مجلس مذهبی ، به سرکشی افراد مستمند رفته از آنان در حد توان دلجوئی می کردند ، و در بعضی موارد واسطه رفع مشکلات می گشتند . و تاکنون ارتباط معنوی ، خدماتی و تبلیغی با اهالی آنجا ادامه دارد .
از سال 1362 هـ ش و پس از تأسیس مسجد حضرت زهرا سلام الله علیها ، در ابتدای خیابان کاشانی (دریادل ) امامت جماعت ظهر و شب آنجا را عهده دار هستند ، و علاوه بر پاسخگوئی صبورانه به مراجعات گوناگون ، موفق به انجام خدمات اقتصادی رفاهی به برخی محرومان در مناطق مختلف شهر می باشند .
از برنامه های اخلاقی و رفتاری بارز ایشان تقدم در سلام و فروتنی می باشد ؛ به گونه ای که افراد عادی و طلبه نوآموز بدون دغدغه به ایشان مراجعه ، سؤال و خواسته و حرف دل خود را مطرح کرده ، پاسخ مناسب و عکس العمل مناسب را دریافت می¬کنند .
تشرف به حرم مطهر مولا علی بن¬موسی¬الرضا علیه أفضل الثناء از برنامه¬های روزانه ایشان می¬باشد ، مگر آنکه مانع فوق العاده¬ای رخ دهد .
رعایت وقت نسبت به قراری که با افراد دارند ، از ویژگی¬های مشهود معظم له است . بسیار اتفاق افتاده که یک ربع قبل از زمان مقرر در محل حاضر گردیدند تا کسی منتظر نماند .
از نکات قابل توجه و آموزنده این بزرگوار ، با توجه به سن و اشتغالات متفرقه ، اهتمام به مطالعه و یادداشت مستمر است ، و کمتر زمانی ایشان را بدون اشتغال به بررسی کتابها و نوشتن مطالب در منزل و غیر آن می توان دید ، و تقریباً همه منابر و جلسات را با مطالعه جدید إفاضه می فرمایند .
خداوند منّان بر توفیقات و برکات و نشاط معظم له بیفزاید و عمر طولانی با عزّت و عافیت بر ایشان ارزانی فرماید . آمین .
استاد دلسوز و مبلغ محقق , حاج آقای فرحناکی ، حدود سال 1343 هـ ش- با خانواده ای اصیل و محترم” کریمی ” از محله پهن کوچه طبس وصلت نمودند , ثمره آن پنج پسر و دو دختر بوده است که سه فرزند ایشان در سِلک مقدس روحانیت قرار دارند .
شرح حال حاج شیخ مجتبی فرحناکی مقدم فرزند : غلامرضا –تولد 1345 خورشیدی
الف : شیخ مجتبی ” متولد 1345 هـ ش ” پس از اتمام دوره ابتدائی پا به عرصه حوزه علمیه ( مدرسه بعثت ، حضرت حجت عجل الله فرجه ، سلیمان خان ) گذاشته , دوران سطح را از محضر اساتید بزرگواری , همچون پدر ارجمند ،حاج آقای فاضل ، حاج آقای رمزی ، حاج شیخ جعفر محمدی ، آیات بزرگوار : سعیدی کاشمری ، حجازی طبسی , موسوی شاهرودی و رضا زاده استفاده کرده و در نهایت خارج فقه و اصول را ، در حلقه درسی استاد کم نظیر حضرت آیة الله العظمی فلسفی شرکت کرده است ، و در مباحث اعتقادیِ حضرت استاد حاج آقای سیدان ، تفسیرِ آیت الله سعیدی ، و اخلاقی معرفتیِ آیت الله فلسفی نیز حاضر شده است .
وی به تشویق عملی و قولی پدر بزرگوار از حدود 15 سالگی به سخنرانی دینی نیز پرداخته است و به فضل خداوند و عنایت اهل البیت علیهم السلام به تدریس و تبلیغ , عمر سپری می کند . خدا و اولیاء دستگیریش فرمایند .
به این خاطره شیرین او توجه کنید : سنین 16ــ 17 سالگی را با شرکت در کلاس درس منطق و معالم پدر عزیز می گذراندم , دوستان هم بحث که غالباً سن بیشتری داشته و بعضی در عالم برزخ بودند ( دوران عقد ) گفتند : حاج آقا ( پدرت ) از ما پرسیدند : پسرمان از دامادی و ازدواج چیزی نمی گوید ؟ … معلوم شد علاوه بر توجه به درس و بحث من , دغدغه تربیتی زیادی نسبت به فرزند داشتند . و ناگفته نماند در 18 سالگی با یک نوشته کوتاه , ایشان اقدام به تزویجم کردند . و لذا این عزیز پدر , هر سه پدر من هستند . « عن النبی صلی الله علیه و آله و سلّم : الآباء ثلاثة ؛ أبٌ ولّدک ، أبٌ زوّجک ( یعنی پدری که تو را به ازدواج رسانده و دامادت کرده است ) و أبٌ علّمک[15] » جزاه الله أحسن الجزاء .
شرح حال حاج شیخ حسین فرحناکی مقدم فرزند : غلامرضا –تولد 1348 خورشیدی
ب : حاج شیخ حسین ” متولد 1348 ” دوران ابتدائی را در دبستان نواب صفوی کوی طلاب گذراند و آنگاه علوم حوزوی را در مدرسه علمیه الحجة عجل الله تعالی فرجه آغاز کرد ، و با بهره گیری از محضر اساتیدی همچون آقای دولتی ، حاج علی آقا ، حاج حسن آقا و حاج محمد آقای طباطبائی و پدر گرام استفاده کرده و مدارج سطح عالی حوزه را در محضر اساتیدی همچون آیات : حاج مهدی آقای مروارید ، مرتضوی و رضازاده گذرانده است ؛ و بالأخره با سکونت در مدرسه علمیه آیة الله العظمی خوئی و شرکت در درس خارج فقه و اصول آیة الله فلسفی بمدت 16 سال ، و درس آیات عظام سید ابراهیم علم الهدی و مرتضوی و باقری¬اصفهانی و شیخ سند به درجه علمی شایسته ای دست یافته ، و با تلاش پیگیر در مباحث , جزء اساتید مُبرز و شناخته شده حوزه در سطوح عالیه می باشد . و شاگردانی کوشا در مدارس علمیه الحجة عجل الله تعالی فرجه ، مجتمع حضرت ابوالفضل علیه السلام ، امام صادق علیه السلام ، دارالعلم و مدتی در مؤسسه فقهی مرحوم آیة الله فاضل لنکرانی و مدرسه عالی نواب و… ، تربیت کرده و همچنان پرورش می دهد . و البته در زمینه تبلیغ و سخنوری نیز شهرتی به سزا دارد ، و جلسات متعددی را شیوا و عالمانه افاضه می فرماید . الله و آل الله بر همت و عزتش بیفزایند .
شرح حال حاج شیخ محمّد فرحناکی مقدم فرزند : غلامرضا(1388 – 1360 خورشیدی)
ج : کربلائی شیخ محمد ” متولد 1360 ” پس از أخذ سیکل , پا به حوزه گذاشته و در مدرسه علمیه الحجة عجل الله تعالی فرجه ، به سرپرستی استاد توانا حاج سید حسن آقای طباطبائی ، با سعی و تلاش مقدمات و سطح را سپری کرد ؛ و به خاطر دغدغه دینی ، همراه با تحصیل علم و کسب فیض از محضر اساتیدی همچون ، ابوی گرام و حاج سید حمزه موسوی ، استاد رضازاده ، و خارج آیة الله خلخالی و تدریس ، در عرصه تبلیغ نیز موفق بود ؛ تا بالأخره پس از سفر تبلیغی آخر صفر ( سال 1430 هـ ق ) و سپس پابوسی أئمه أطهار عراق علیهم السلام ، در فروردین 1388 به سرای آخرت خرامید ، و داغی گران بر دلها نهاد . رحمت و رضوان حق نثارش ، و عنایت أئمه حق همراهش ، و دعای اهل حق بدرقه¬أش باد .
در پایان جزای جزیل پروردگار عالم را برای تمام اساتید و عزیزانی که نامشان ذکر شده و آنان که نامشان از قلم افتاده , در حیات و ممات , مسألت داشته ؛ توفیق همگان بویژه جناب آقای قربانیان را از ذات مستعان خواهانم .
اللهم عجل لولیک الفرج و اعمر اللهم به بلادک و أحی به عبادک و اجعل عواقب امورنا خیرا بمحمدٍ و آله صلواتک علیهم أجمعین صلاة ترغم بها انوف الجاحدین و الحمدلله رب العالمین .
یا صاحب الزمان أدرکنا و لا تهلکنا
” مجتبی ”
________________________________________
[1] . ابتدای سوره علق
[2] . سوره مجادلة : 11
[3] . أنا مدینة العلم و علی بابها . (علی ابن أبی طالب علیه السلام اولین مؤمن و اولین مظلوم : 316)
[4] . قال رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم : أطلبوا العلم و لو بالصین . ( بحار : 1/ 178 ) * اطلبوا العلم من المهد اللحد . (غوالی الدرر :11)
[5] . اصول کافی ، کتاب الحجة ، باب أنّ الراسخین فی العلم هم الائمة
[6] . أنا مدینة العلم و علی بابها . (علی ابن أبی طالب علیه السلام اولین مؤمن و اولین مظلوم : 316)
[7] . المواعظ العددیة : 127
[8] . میزان الحکمة ، واژه علم ، باب 2834
[9] . زمر : 9
[10] . ( از همسایگانشان )
[11] . فی حدیث المعراج : یا احمد إن العبادة عشرة اجزاء ، تسعة منها طلب الحلال . ( میزان الحکمة ح 11325 ، از بحار 77/27 )
[12] . میزان الحکمة ، واژه زکاة ، ح 7603 ، از امام صادق علیه السلام .
[13] . خطبه 108 نهج البلاغه مولا علی علیه السلام در توصیف نبی مکرّم اسلام صلی الله علیه و آله . و بر طلاّب محترم و عالمان اسلامی است که به این صفت خود را بیارایند ، زیرا « العلماء ورثه الإنبیاء » . کافی 1/32 و بصائر الدرجات 1/10
[14] . بر اساس حدیث امام عسگری علیه السلام از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله . ( بحار : 2 /3 )
[15] . المواعظ العددیة:
با سلام تلاش وتواصع واخلاص از ویزگیهای حصرت استاد علامرضا فرحناکی است. طلبه شدن بنده مدیون سالهای تبلیع ایشان در بخش دستگردان است که ایشان بر دایی مادرم حاج رجبعلی احمدی وارد می شدند ودر محرم وماه رمصان در روستای میان اباد تبلیغات دینی داشتند در یکی از سالها که بنده به عشق طلبه شدن به مشهد رفتم هدایت ها وحمایت های لین استاددر اعاز کار برایم بسیار مفید بود تا پایان زندگی ازایشان ودیگر استادان ممنون هستم وبرای آنان از خداوند سلامت وسعادت می خواهم.
سلام و درود برشما که قدرشناس و شاکر هستید
موفق باشید
سلام ودرود بر روح کربلایی محمد فرحناکی که درراه دین جان خود را فدا کرد. صلوات
آقا علیرضا
اجرکم عند الله
باسمه تعالی
سلام علیکم
جناب آقای حسین باقری در صورت تمایل به انعکاس شرح حال آیت الله باقری اصفهانی ، متن مورد نظر را با عکس ایمیل فرمایید. نوار بالای وب سایت -تماس باما-